Veterani urejajo Pot miru prve svetovne vojne v Goriških Brdih

Brda

Članice in člani OZVVS Brda so aktivni na številnih področjih v okviru občine Brda. S svojimi dejanji ne ohranjajo spomin samo na Osamosvojitveno vojno 1991 ampak tudi v sklopu stoletnice obeležitve Prve svetovne vojne urejajo ostaline zaledja in bojišča soške fronte na območju občine Brda. Z deli so začeli že v lanskem letu v sodelovanju z občino Brda, TIC Brda in Fundacijo Poti miru Zgornjega Posočja iz Kobarida.

Do sedaj so uredili in obnovili že kar nekaj ostalin na območju severnih Brd, ki zajemajo mostove in ograje zgrajene na vojaški cesti, ki so jo zgradile inženirijske enote 2. italijanske armade za potrebe oskrbovanja bojišča na Koradi in oskrbe zaledja na območju severnih Brd, uredili in očistilo so nekaj vojaških vodnih zbiralnikov, ki so bili primarnega pomena za oskrbo vojakov z vodo in vojaških poljskih bolnišnic, ki jih je bilo na območju Goriških Brd preko trideset.

V teh mesecih pa so se veterani spopadli z jarki prve bojne črte na Sabotinu, kjer so potekali zadnji boji med avstro-ogrsko in italijansko vojsko avgusta 1916, ko so v veliki premoči italijanske sile zasedle Sabotin in Gorico, posledično pa se je fronta premaknila tudi iz Doberdobske planote na Goriški Kras.

Do spomladi naslednje leto bodo večinoma del pri obnovi bojišča na Sabotinu in okolici zaključili saj bi radi, da bo območje Sabotina dokončno urejeno za 100 letnico začetka soške fronte 23. maja 2015.

V sklopu urejanja Poti miru pa so pripravili gradivo in fotografije za deset informativnih tabel, ki bodo v treh jezikih usmerjale obiskovalce Brd za ogled Poti miru in jih seznanile z dogodki izpred sto let na tem območju.

V sklopu teh Poti miru pa so načrtovane tudi aktivnosti, ki se navezujejo na zgodovino narodno osvobodilnega boja in na dogodke iz osamosvojitve Republike Slovenije kar bi vse skupaj povezalo v zgodovino vojn 20. stoletja na zahodni meji Republike Slovenije.

OZVVS Brda