Veterani OZVVS Brda obiskali Zasavje

Zasavje

Tudi letos so se članice in člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brda skupaj s partnerji in partnerkami odpravili na vsakoletni tradicionalni izlet. Letos je 50 udeležencev izleta obiskalo sorodno veteransko združenje OZVVS Zasavje in si ogledalo znamenitosti Hrastnika in okolice.

Izletnike je sprejel in vodil predsednik Pokrajinskega odbora ZVVS Zasavje in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje gospod Božo Majcen. Z izčrpno predstavitvijo je podrobno predstavil zgodovino in znamenitosti Zasavja predvsem pa Hrastnika in okolice zraven pa pripoved popestril še s kakšno zanimivo anekdoto in dogodkom izpred mnogih let. Program je bil bogat in natrpan, ogledali so si proizvodnjo steklarne Hrastnik in po ogledu opravili še nakup spominkov iz stekla, kozarce in drugih steklenih izdelkov po diskontnih cenah. Pot se je nadaljevala do objekta v katerem domuje TIC Hrastnik z bogato muzejsko zbirko. Pod izčrpnim vodstvom vodičke gospodične Jasmine Janjić so starejši veterani in veteranke lahko z ogledom stare učilnice podoživeli svoja otroška leta iz šolskih klopi izpred 60 let in več. Seznanili so se z obdobjem 2. svetovne vojne, obrti in lutkarstva kjer so Društvo Marionetno gledališče Jurček uprizorili tudi krajšo lutkovno predstavo »Butalci« nekateri od izletnikov pa so lahko poizkusili svoje veščine z vodenjem lutk na vrvicah kar je marsikomu prebudilo hudomušno otroško razpoloženje. Po ogledu muzeja so izletniki obiskali še staro rudarsko stanovanje t. i. Mlakarjevo hišo in se seznanili s težkim rudarskim življenjem pred več desetletji.

Po bogatih vodenih ogledih pa je sledilo okusno okrepčilo, kosilo v restavraciji Zasavski gurman v Dolu pri Hrastniku kjer so si izletniki nabrali moči še za obisk Kuma, Zasavskega Triglava kjer jim je veteran vojen za Slovenijo takrat namestnik baterije protiletalskih topov g. Janez Forte predstavil burne vojne dogodke iz leta 1991, ko so bojna letala jugoslovanskega vojnega letalstva kar dvakrat raketirala televizijski oddajnik na Kumu pri čemer je bilo na strani Teritorialne obrambe ranjenih osem pripadnikov.

Ob lepem razgledu in prijetnem zraku so se počasi odpravili s Kuma proti domu z obveznim postankom na Trojanah in nakupom tradicionalnih trojanskih krofov.  Izlet so zaključili v večernih urah s povratkom na Dobrovo. Predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik je zaželel vsem udeleženkam in udeležencem prijeten in varen dopust ter se zahvalil za udeležbo na izletu in prijetno vzdušje vseh udeležencev izleta.

Fotografija in tekst: OZVVS Brda