OZVVS Brda na obisku letalske baze v Avianu

Aviano

Tudi letos so se članice in člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brda skupaj s partnerji in partnerkami odpravili na vsakoletni tradicionalni izlet, tokrat že sedmi. Letos je 65 udeležencev izleta obiskalo Natovo letalsko bazo v Avianu.

Ob prihodu jih je v sprejemni dvorani pozdravil namestnik poveljnika baze s katerim je sledila tudi izmenjava protokolarnih daril, potem pa je sledila predstavitev letalske baze, ki je zajemala zgodovino nastanka in delovanja baze od leta 1911 do danes, območje in operacije delovanja letalski sil ameriškega vojnega letalstva, seznanitev z osebjem in enotami v bazi ter druge zanimive podatke. Po predstavitvi so  se odpeljali k vzletni stezi saj so imeli srečo, ker je ravno šest letal F-16 pristalo ob povratku z naloge, šest pa jih je vzletelo kar je dalo velik pečat celotnemu izletu. Ogledali so si še bazo in se seznanili s kapacitetami v bazi ter imeli predstavitev letala F-16 in oborožitvenih sistemov v enem od številnih hangarjev.

Po triurnem obisku baze so se odpravili proti Krasu kjer so imeli postanek pri kostnici tretje italijanske armade iz obdobja prve svetovne vojne v Sredipolju (Redipuglia). Ogledali so si muzej in hrib Sv. Elije kjer je bilo prvotno italijansko vojaško pokopališče zdaj pa na njemu nemo počivajo številni topovi iz tega obdobja, ki spominjajo na krvavo morijo soške fronte, ko so še bruhali svoje smrtonosne izstrelke na položaje obeh se vojskujočih armad kraljevine Italije in Avstro-ogrske monarhije. Sama kostnica s pokopanimi 100.187 vojaki, ki so padli na tem območju je zaradi obnove bila žal zaprta zato pa je teknila osvežitev s hladnim napitkom v prijetnem lokalu poleg muzeja.

Izletniki smo se okrepčali v osmici pri Krčarju v Selah na Krasu kjer smo se razvajali v odlični hrani in domači kraški kapljici v prijetnem kraškem ambientu s prijaznim osebjem. Izlet smo zaključili v večernih urah s povratkom na Dobrovo. Predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik je zaželel vsem udeleženkam in udeležencem prijeten in varen dopust ter se zahvalil za udeležbo na izletu in prijetno vzdušje vseh udeležencev izleta.


Fotografija in tekst: OZVVS Brda