Na ogledu vojaške ladje Triglav 11

Koper

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo je do ustanovnega občnega zbora 3. 2. 2012 delovalo kot sekcija OZVVS »Veteran« Nova Gorica, ki jo je na zadnje vodil predsednik Aleš Simčič. Na ustanovnem občnem zboru pa so se člani odločili za samostojno pot in ustanovili svoje društvo OZVVS Brda, ki trenutno šteje skoraj 200 članov vodi pa ga predsednik Mitja Močnik, ki je bil že prvi predsednik sekcije Brda že leta 2000.

OZVVS Brda sodeluje s sorodnimi organizacijami na širšem prostoru Slovenije skupaj z OZVVS »Veteran« Nova Gorica pri dvigu zastave na Sabotinu, z OZVVS Kanal, policijskim združenjem Sever, ZZB NOV Brda in drugimi sorodnimi veteranskimi organizacijami.

Ne glede na to, da OZVVS Brda ni še pravnomočno združenje v okrilju krovne zveze ZVVS, kar naj bi se zgodilo na prihodnjem Glavnem zboru ZVVS, vseeno deluje kot članica z vso podporo ZVVS, v tem času pa OZVVS deluje na večanju članstva in drugih aktivnostih.

Junija so članice in člani OZVVS Brda izvedli prvi samostojni izlet na večnamensko vojaško ladjo Triglav 11, katere član posadke je tudi predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik. Skoraj 50 obiskovalcev je spoznalo in si ogledalo vojaško ladjo Triglav 11 v luki Koper, potem pa nadaljevalo pot v Marezige, kjer jih je pri gostilni Karjola pričakal turistični vodnik Dejan Pulec in jim na kratko predstavil z razgledne točke značilnosti in zgodovino Marezig in okolice, ter Koprski in Tržaški zaliv. Po zanimivi predstavitvi pa je sledilo odlično kosilo v gostilni Karjola. Na poti domov pa je sledilo še okrepčilo v pivovarni Mahnič.

V večernih urah je bil povratek v domača Brda, kjer smo zaključili lep nedeljski izlet, prvi skupni izlet OZVVS Brda v Dablo baru na Humu. Izvedbo lepega izleta nam je podprlo podjetje Avrigo, Vinska klet Dobrovo in Občina Brda za kar smo veterani zelo hvaležni.

Mitja Močnik

 

Fotografija: foto Zoran Zlobec