Izlet v Vipavo in na Kras

Kras, Vipava

OZVVS Brda organizira vsakoletni tradicionalni izlet naših veterank in veteranov skupaj s partnerji in partnerkami. Tudi letos je bil izlet posvečen vojno zgodovinskim dogodkom iz Slovenske vojaške zgodovine in ob 100 letnici začetka prve svetovne vojne.

Izletniki so se najprej odpravili na ogled ene izmed največjih zasebnih vojaških zbirk k Srečku Rožetu v muzej Tabor v Lokev pri Sežani. Po zelo izčrpni predstavitvi muzejske zbirke nas je Srečko Rože peljal še na ogled znamenitih fresk slikarja Toneta Kralja v cerkev v Lokvi v katerih je Tone Kralj upodobil upor Slovencev proti fašizmu.

Iz Lokve je izletnike pot peljala v Vipavo kjer so pod strokovnim vodstvom osebja TIC Vipava si ogledali stare znamenitosti Vipave in prenovljeni Lantijerijev dvorec. Po ogledu pa so si posamezniki osvežili z odličnim sladoledom v kavarni Pri Marjanci na glavnem trgu v Vipavi. Po ogledu Vipave so se izletniki premaknili v vinsko klet Vipava. Po zanimivi predstavitvi je sledil ogled kleti, degustacija vin in odlično kosilo.

Dobre volje in s polnimi trebuški je sledil še obisk Vojnega muzeja v vojašnici Vipava lastnika predsednika OZVVS Brda Mitje Močnika, ki je prisotnim predstavil zbirko soške fronte, ki nastaja že štiri desetletja in je na ogled v vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi od leta 1992.

Po ogledu muzeja in predstavitvi same vojašnice so se izletniki po celodnevnem izletu odpravili prioti domačim Brdom s postankom v Dablo baru na Humu. Po prijetnem okrepčilu in klepetu o zanimivem izletu se je izlet zaključil s povratkom vseh izletnikov na Dobrovo.

Mitja Močnik