Izlet v Logatec in na Vrhniko z okolico

Logatec, Vrhnika

Leto je naokrog in OZVVS BRDA organizira vsakoletni tradicionalni izlet naših veterank in veteranov skupaj s partnerji in partnerkami. Letos jih je pot peljala na obisk Logatca in Vrhnike kjer sta jih sprejela predsednik OZVVS Logatec g. Miro Pogačnik in brigadir v pokoju Janez J. Švajncer.

Brigadir Švajncer je izletnike popeljal skozi bogato zbirko slovenske vojno zgodovinske dediščine kjer so se seznanili z eksponati od kamene dobe na Slovenskem do osamosvojitvene vojne leta 1991 in Slovenske vojske. V bogati vojno zgodovinski dediščini Vojnega muzeja Logatec pa izstopa bogata zbirka medalj in odlikovanj celega sveta kar je tudi življenjsko delo veterana, zgodovinarja in pisatelja Švajncerja.

Po ogledu bogatega muzeja so se izletniki premaknili v nekdanjo vojašnico JLA v Blekovo vas kjer jim je predsednik OZVVS Logatec Miro Pogačnik omogočil ogled doma Veteranov in zbirke OZVVS Logatec o vojni za Slovenijo leta 1991. Tu je sledila še malica in okrepčilo za vse. predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik je razrezal cel pečen pršut, da so se vsi izletniki okrepčali za nadaljevanje programa izleta. Izletniki so si vodeno ogledali še Tehniški muzej Bistra kjer so podoživljali spomine iz mladosti in si ogledali novo muzejsko zbirko Moja Ljubljanica na Vrhniki. Skozi slikovit in izčrpen pregled bogate zgodovinske dediščine so se seznanili s številni edinstvenimi najdbami ljubljanskega barja in okolice, ki so nas zapisale v sam vrh svetovne zgodovinske dediščine.

Po vseh zanimivih ogledih in obiskih je sledilo kosilo v gostilni Jurca v Podlipi  kjer so se izletniki poizkusili tudi z vrtenjem energetske mize in to jim je s skupnimi močmi tudi uspelo, ogledali pa so si še star slikovit Kovtrov mlin s prijetnim ambientom in okolico.

Povratek v večernih urah v Brda se je zaključil s tradicionalnim postankom v Dablo baru na Humu.


Mitja Močnik