Izlet na Koroško

Dravograd

Letos je briške veterane s partnerkami pot peljala na obisk Dravograda kjer sta jih sprejela predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dravograd Srečko Kranjc in predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Dravograd Srečko Kac. Ogledali so si znamenitosti Dravograda in okolice.

Najprej je sledil obisk kmetije Klančnik kjer so si izletniki vodeno ogledali znamenito kmetijo in lovski muzej s svojim urejenim živalskim vrtom z divjimi živalmi. Tudi pokušnja znamenitega jabolčnega vina ni manjkala, čeprav ni tako lepo steklo po grlu kot domača briška kapljica.

V vasi Libeliče, ki je sicer obmejna vas znana po plebiscitarnih dogodkih iz leta 1922 pa so si izletniki ogledali v cerkvi staro kostnico iz 12. stoletja. Ogledali so si še črno kuhinjo in bogato etnološko zbirko v starem skednju. Od tu pa so se izletniki premaknili še do dvorca Bukovje v katerem je bila nazadnje nastanjena enota JLA, danes pa je v njem bogata zbirka dvorca in predstavitev osamosvojitvenih dogodkov iz leta 1991 v Dravogradu in okolici. V dvorcu je sledilo okusno kosilo in okrepčilo potem pa še ogled okolice dvorca. Okolico dvorca krasi še zanimiv biodinamičen vrt in ogledali so si še zasebno knjižnico – bukvarno, ki jo je uredil in zbral Bogomir Fajmut – Fajči, veteran vojne za Slovenijo, ki je do zdaj zbral že okrog 19.000 knjig in revij.

Izletniki so se vrnili v domača Brda v večernih urah polni prijetnih vtisov in po obveznem okrepčilu v Dablo Baru zaključili tudi letošnji izlet.

Mitja Močnik