Dvig zastave na Sabotinu ob Dnevu Državnosti 2017

Sabotin

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo »Veteran« Nova Gorica je tudi letos v sodelovanju z območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Brda in z drugimi lokalnimi institucijami organiziralo svečani dvig zastave na južnem pobočju Sabotina ter sveto mašo v cerkvici Sv. Valentina katero je vodil vojaški kaplan gospod Milan Pregelj.

Pri dvigu zastave je zbrane nagovoril podpredsednik OZVVS »Veteran« Nova Gorica gospod Lucijan Saksida pozdravne besede pa sta podali tudi  poslanka v evropskem parlamentu gospa Patricija Šulin in predsednica krajevne skupnosti Solkan gospa Darinka Kozinc.

Za bolj slovesen pridih ob dvigu zastave pa je poskrbela občina Brda, ki je podarila udeležencem dviga odlično briško penečo rebulo s katero se je nazdravilo domovini, ko je zaplapolala slovenska zastava visoko na nebu.

Osrednja slovesnost se je odvija pri okrepčevalnici Park miru na Sabotinu ob enajsti uri na kateri so bili številni gostje med njimi tudi predsednik Državnega sveta gospod Mitja Bervar, podpredsednik deželnega sveta pokrajine Friuli Venezia Giulia gospod Paride Cargnelutti, podžupan mestne občine Nova Gorica gospod Marko Tribušon, predstavniki združenja artilerijcev republike Italije sekcija Buttrio in drugi ugledni gostje.

Za kulturni program so poskrbeli pevski zbor Provox in dramski igralec Radoš Bolčina. Kljub hudemu nalivu in orkanskemu vetru se je slovesnost nadaljevala v okrepčevalnici Park miru na Sabotinu kjer je sta skrbnik Bogdan Potokar in Valerija Potokar z osebjem poskrbela, da so se gostje okrepčali in prijetno zaključili svečanost na Sabotinu.


Fotografije in tekst: Mitja Močnik