Dobrodelni koncert domoljubnih pesmi na Dobrovem

Dobrovo

V petek 19. oktobra je bilo v Vinski kleti na Dobrovem še posebej slovesno. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda (OZVVS Brda) je organiziralo dobrodelni koncert domoljubnih pesmi. Na koncertu so nastopili briški pevski zbori in Pihalni orkester Brda. Koncert je bil namenjen spominu na prihajajoče praznike Dan suverenosti, ko je iz luke Koper v noči na 26. oktober 1991 Slovenijo zapustila Jugoslovanska armada, na 50 letnico ustanovitve teritorialne obrambe, Dan reformacije in Dan spomina na mrtve.

Prireditve se je začela s pozdravnim nagovorom predsednika OZVVS Brda Mitje Močnika, ki je poudaril pomen slovenske besede in slovenske pesmi skozi stoletja, ter opomnil, da je na nas skrb in odgovornost, da prenašamo slovensko besedo in pesem naprej na mlajše generacije. V nagovoru se je zahvali vsem zbranim za udeležbo, sponzorjem in nastopajočim posebno nastopajočim otrokom osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo. Močnik se je z zahvalnimi listinami posebno zahvalil sponzorjem dogodka in vsem, ki so bili zaslužni za izvedbo in organizacijo dogodka: Občina Brda, Vinska klet Goriška Brda, Vinarstvo Piro Vipolže - Tomaž in Tibor Jakončič, Vinarstvo in vinogradništvo Čarga 1767, Cvetličarna Nataša in vrtnarija v Medani, sekretar OZVVS Brda Jože Abramič, zborovodja in umetniški vodja Zarjan Kocina in povezovalka programa Metka Sulič. Okrog sto zbranim poslušalcem se je zahvalil tudi župan občine Brda Franc Mužič, ki je pohvalil delo briškega veteranskega združenja in poudaril pomen tovrstnih prireditev za vse generacije predvsem pa mlade še posebno v obdobju, ko smo že tako številni Slovenci politično razdeljeni kar ne smemo dopuščati.

V prijetnem vzdušju vinske kleti Dobrovo so večerno tišino preplavile domoljubne pesmi briških slavčkov nastopajočih, Mladinski pevski zbor osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo, ki ga sestavljajo pevke in pevci od šestega do devetega razreda z zborovodkinjo Valentino Bevčar in klavirsko spremljavo Tjašo Rotar Komel, Moški pevski zbor Ludvik Zorzut Medana z dolgoletno kariero, ki združuje predvsem pevce iz Medane pa tudi iz drugih briških vasi, s pevovodjo Zarjanom Kocino, Kvintet Kvartin s trinajst letno tradicijo in z umetniškim vodjo Zarjanom Kocino, Oktet Quercus, ki aktivno sooblikuje kulturno dogajanje v Brdih, saj letno organizirajo več odmevnih prireditev pod vodstvom umetniškega vodje Vladimirja Čadeža, Nonet Brda, ki nastopajo v domačih, slovenskih krajih, gostovali pa so tudi v Italiji, Avstriji, na Madžarskem, v Veliki Britaniji ter v vseh republikah bivše skupne države. Za nastope na reviji izbranih oktetov Slovenije so prejeli Zlati pečat Javnega sklada za ljubiteljsko kulturo Republike Slovenije, vodi ga umetniška vodja Martina Kocina. Vokalna skupina Vinika, ki je ena od redkih ženskih skupin na Slovenskem, ki skupaj vztraja že več kot 20 let in je v lanskem novembru so na tekmovanju odraslih vokalnih skupin dosegle zlato odličje, vodi jo zborovodkinja Franka Žgavec in Pihalni orkester Brda, katerih prvi zvoki segajo že v daljno leto 1825, vendar so se skozi burna desetletje omenjene godbe malo »razpustile«, zato je leta 1972 dvajseterica Bricev, katerih je družilo močno veselje do glasbe, na pobudo takratnega medanskega kapelnika Jožefa Petroviča, postavila “novo godbo”. Orkester je pod taktirko Boštjana Vendramina od leta 2006.

Vsi nastopajoči so za zaključek programa v spremstvu pihalnega orkestra zapeli primorsko himno Rada Simonitija »Vstajenje Primorske« kar je dal svojevrsten pečat prijetnemu vzdušju in lepemu večeru ob zvokih domoljubnih pesmi kar je za kakšno urico združilo vse prisotne, da so pozabili na vsakodnevne obveze in skrbi in se zazibali v spomine na mladost in začutili ponos v srcu, da smo Slovenci v svoji domovini na svoji zemlji gospodar.

Zbrani prostovoljni prispevki bodo predani s strani OZVVS Brda v Splošno bolnišnico Franca Derganca Šempeter – oddelek za invalidno mladino Stara Gora.

Tekst: OZVVS Brda