Delovno srečanje zgodovinske komisije Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Brdih

Dobrovo, Brda

V nedeljo 29. maja 2016 so se člani zgodovinske komisije Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZK ZVVS) srečali na delovnem obisku v Goriških Brdih. Glavni namen obiska je bila izvedba 3. seje ZK ZVVS in predstavitev delovanja pokrajinskemu odboru severno primorske pokrajine zveze veteranov vojne za Slovenijo (PO SVPP ZVVS).

Člani s predsednikom Dr. Tomažem Teropšičem na čelu so se zbrali doma pri predsedniku OZVVS Brda in članu komisije Mitji Močniku kjer so po prijetnem klepetu ob kavi in sladici nadaljevali delo v prostorih območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brda na Dobrovem. Tu sta se jim pridružila še podpredsednik ZVVS Venčeslav Ogrinc in podpredsednik PO SVPP ZVVS Boris Marinič.

Na seji so vsi zbrani sprejeli kar nekaj sklepov in uspešno zaključili sejo v kateri so se opredelile še nadaljnje naloge in aktivnosti komisije. Po delovnem sestanku jih je gostitelj Močnik povabil na voden ogled muzejske zbirke v gradu Dobrovo kjer jih je sprejel in jim predstavil sam grad kustos Herko Saksida. Po ogledu gradu so se člani na kratko srečali še z županom občine Brda in izmenjali nekaj besed.

V okviru delovnega obiska je komisijo samoiniciativno povabil na svojo domačijo in jo pogostil član predsedstva OZVVS Brda in občinski svetnik Edbin Erzetič iz vinske kleti Čarga 1767 v zaselku Pristavo v severnem delu Goriških Brd. Po prijetnem druženju in klepetu so si ob povratku domov člani komisije ogledali še novo odkrito obeležje zgodovine Slovencev »Slovenija 1991«, ki so jo v okviru 2. pohoda po Poti miru OZVVS Brda na vpadnici na Sabotin svečano otvorili župan občine Brda Franc Mužič, predsednik ZVVS Ladislav Lipič in predsednik lokalnega območnega združenja Močnik. Delovno srečanje se je končalo v poznih popoldanskih urah s prijetnimi vtisi in zadovoljstvom nad uspešnim srečanjem.

 

Fotografije: Mitja Močnik, Jurij Močnik in Boris Marinič