5. pohod po Poti miru OZVVS Brda

Brda

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda je v soboto 25. 5. 2019 izvedlo svoj peti pohod po Poti miru v občini Brda v sodelovanju z občino Brda in Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

OZVVS Brda vsako leto organizira zadnjo soboto v mesecu maju tradicionalni voden pohod po Poti miru. Letos so pohodniki prehodili 10 kilometrsko pot na trasi Strmec (odcep za Nozno pod Korado –planinsko zavetišče na Koradi – vrh Korade kota 812 m – cerkev Sv. Gendarce – Kobalar – Strmec kjer jih je vodja pohoda in predsednik OZVVS Brda Mitja Močnik seznanil z vojno zgodovino in znamenitostmi Korade in severnih Brd.

Pohoda se je udeležilo preko štirideset pohodnikov in udeležencev iz območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo iz Brd, Ajdovščina-Vipava, Kanal ob Soči, Novo Mesto, Idrija-Cerkno in drugi.

Na trasi pohoda so se pohodniki seznanili z delovanjem italijanske vojske v obdobju prve svetovne vojne na tem območju kjer so zgradili številne vojaške ceste, topniške položaje, utrjene strelske jarke, vodne zbiralnike, opazovalnice, kapelico in drugo vojaško infrastrukturo, seznanili so si tudi z dogodki iz obdobja NOB in življenjem ene izmed najbolj vplivnih in premožnih domačij t.i. Kobalar.

Pri planinski koči na Koradi so se pohodniki seznanili še z zanimivim dvojnim topniškim položajem za proti zračno obrambo. V planinski koči pa so se okrepčali z odličnim pasuljem s klobaso in žlahtno briško kapljico. Po okrepčilu se je pot nadaljevala do vrha Korade, mimo cerkvice Sv. Gendarce do spomenika NOB, ki je postavljen v spomin na prisego 1. soške brigade, Briško beneškega odreda in bataljona Garibaldi 23. septembra 1943. Od tu se je odprl tudi lep razgled na srednje Posočje, Plave, Prižnico k. 383m, Kuk, k. 611 m, Sveto Goro, Škabrijel in Sabotin. Mimo ruševin Kobalarjeve kmetije se je pot nadaljevala do izhodiščne točke, kjer so e pohodniki še družili ob prigrizku, rujni briški kapljici in sproščenem klepetu polnem zadovoljstva ob prijetnem druženju in uspešni izvedbi tematskega pohoda po Poti miru.

Nasvidenje do naslednjega leta, ko se ponovno vidimo v Goriških Brdih.

OZVVS Brda

Fotografije: Mitja Močnik