4. pohod po Poti miru OZVVS Brda

Brda

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Brda je v soboto 26. 5. 2018 izvedlo svoj četrti pohod po Poti miru v občini Brda v sodelovanju z občino Brda in Zavodom za turizem, kulturo, mladino in šport Brda.

OZVVS Brda v sklopu izvedenega projekta Pot miru od Alp do Jadrana vsako leto organizira zadnjo soboto v mesecu maju tradicionalni vodeni pohod po Poti miru. Letos so pohodniki prehodili 7 kilometrsko pot na trasi Hum – Podsabotin – Mlaka/Dol – Sabotin kjer jih je vodja pohoda član OZVVS Brda in PD Brda g. Jože Koštrin seznanil z vojno zgodovino in znamenitostmi Goriških Brd.

Pohoda se je udeležilo skoraj štirideset pohodnikov in udeležencev iz območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo iz Brd, Nove Gorice, Ajdovščina-Vipava, Kanala ob Soči, Zgornjega Posočja, Idrija-Cerkno in drugi.

Na trasi pohoda so se pohodniki seznanili z delovanjem italijanske vojske v obdobju prve svetovne vojne na tem območju kjer so zgradili številne vojaške ceste, ozkotirne proge, skladišča, zbirne centre, vodne zbiralnike in poljske bolnišnice.

Pohodniki so se zbrali pred dvorano kulturnega doma na Humu kjer jih je pred začetkom pohoda pozdravil podpredsednik OZVVS Brda Zoran Zlobec, vodja pohoda Kuštrin pa je predstavil traso pohoda. Pohodniki so se odpravili po stari cesti s Huma za Podsabotin in se skozi Podsenico dvignili do domačije Pri Bregarju, kjer jih je pogostil z domačo kapljico in drugimi briškimi dobrotami g. Jelko Drufovka. Po okrepčilu je pot pohodnike vodila do Sabotinske ceste in naprej po jarku iz prve svetovne vojne do okrepčevalnice in muzeja na Sabotinu kjer je bil tudi zaključek pohoda. Tu so se vsi okrepčali z odlično joto in žlahtno briško kapljico. Dan se je zaključil v prijetnem vzdušju tako organizatorjev kot gostov in udeležencev pohoda.

Nasvidenje do naslednjega leta, ko se  ponovno vidimo v Goriških Brdih.

OZVVS Brda


Fotografija: Jože Abramič